Consumul de afineSfaturi - cultura de afiniUncategorized

Termenul de valabilitate al afinelor

Afine proaspete

Cât rezista afinele? Perioada de valabilitate a acestor fructe depinde de momentul în care au fost culese și de modul în care sunt transportate si păstrate. Afinele sunt fructe delicioase, in special atunci când sunt perfect coapte, nu prea coapte si proaspat culese de pe plante. Ele sunt fructe populare datorită beneficiilor aduse sanatatii prin consum, gustului deosebit și ușurinței de consumare/preparare – pot fi mancate chiar de pe tufa (după clătire, bineînțeles) sau folosite în sute de moduri diferite, inclusiv deserturi, patiserie, sucuri, smoothies etc. 

Sfat
Alegeti fructele ce au o culoare albastra deschis, cu „pruina” și un invelis compact, neted si ferm.

Deci, cât timp raman afinele potrivite pentru consum/utilizare? Când sunt depozitate corespunzător, perioada de valabilitate a afinelor, dupa data culesului, este de aproximativ:

Afinele proaspete, intregi, necrapate, uscate, ferme,Pe raft in casa/ camara/ magazieLa tempeatura de 1-3 grade CelsiusIn congelator
Rezista Pana la 5 zilePana la 10-12 zile6-8 luni

Desigur, toate alimentele tin mai putin dacă nu sunt păstrate corect. Amintiți-vă însă că afinele, la fel ca multe alte fructe proaspete, nu au de obicei o data de tip „A se consuma pana la” – așa că va trebui să utilizați data ambalariii pentru „a va orienta”, plus aproximativ 3 zile insemnand timpul dedicat culesului, transportului. Acest interval de 3 zile poate fi mai mic sau chiar mai mare, in functie de apropierea culturii fata de locatia consumatorului final. Uneori, când afinele sunt achiziționate ambalate, acesta este etichetat cu data la care a fost ambalat . 

Atenti! Data ambalarii de cele mai multe ori nu coincide cu data recoltarii!

Cum să stiti daca afinele sunt rele, putrede sau trecute?

Important pentru fermieri si consumatori
Respectarea tehnicilor de igienă și siguranță alimentară adecvate va ajuta la prevenirea bolilor transmise de alimente.Există, desigur, anumite riscuri de sănătate asociate cu alimentele stricate, așa că amintiți-vă întotdeauna să practicați siguranța alimentelor și să vă bucurați de acestea înainte de a fi vizibila deteriorarea!

Cum putem stii ca afinele nu mai sunt bune? Atunci cand prezinta oricare caracteristici din urmatoarele: textură moale, crapaturi, zeama vizibila, prezinta decolorare și lovituri; cand sunt necoapte sau cand mucegaiul va începe să apară de la punctul in care fructul a fost atașat de tulpina sau unde bobul s-a spart. Nu uitați, dacă sunt mucegăite, aruncați-le!

Cum se depozitează afinele pentru a-și prelungi durata de utilizare?

  • Afinele trebuie depozitate in conditii de frig 1-3 grade Celsius, in ladite in care grosimea totata a recoltei din ladita sa nu depaseasca 6cm, in spatii fara umezeala sau alti contaminanti. Racirea rapida, aducerea boabelor la temperatura scazuta, imediat dupa cules, adica in aproximativ 30 de minute, prelungeste “viata de raft” a afinelor.

O data racite pastrati in timpul manipularii si transportului aceleasi conditii, altfel deteriorarea afinelor se accelereaza imediat dupa schimbarea temperaturii.

In cazul in care afinele pe care le produceti ajung in magazine, nu uitati sa solicitati aceleasi conditii pentru intervalul in care stau pe rafturile magazinelor sau prin depozitele lor pana la vanzare catre consumatorul final.

Depozitarea afinelor in conditii de temperatura scazuta, atmosfera controlata in adaos de CO2, Ozon sau azot, prelungeste “viata de raft” a afinelor. Dioxidul de carbon si ozonul nu sunt toxice pentru fructe si nici pentru cei care consuma fructe care au fost depozitate in aceste conditii. Diferenta intre o incapare simpla, cu frig si una in care exista atmosfera controlata, este ca aceste gaze fac ca descompunerea sa fie incetinita si astfel afinele se pot pastra mai multe saptamani proaspete. Pentru a prelungii si mai mult termenul de pastrare a afinelor pana la consumatorul final, exista deasemenea tehnologii noi de ambalare cu ozon.

Afine pe tufa
  • Nu clătiți afinele până chiar înainte de utilizare – lucru foarte important pentru prelungirea duratei de valabilitate a acestor fructe. Dupa achizitia din magazin pastratil afinele in frigider pana la momentul consumului.
  • Ca o opțiune pe termen lung, afinele pot fi congelate. Folositi pentru congelare tehnologia NO-Frost. Nu spalati afinele inainte de congelare. Asezati-le in cutii sau in pungi ermetic inchise. Pentru a le dezgheța, spalati-le si așezați-le într-un bol pentru aproximativ o oră și apoi folosiți-le pentru diverse preparate din afine sau consumatile ca atare simple sau in amestecuri cu diverse cereale. Dupa ce ajung la temperatura camerei, afinile sunt moi, insa isi pastreaza toate caracteristicile benefice sanatatii. Pentru decongelare rapida puneti-le intr-o sita sub un robinet din care sa curga apa calda pantru 1 minut. Daca boabele au coaja intacta sucul va ramane in bob. O data decongelate se consuma imediat.

Pastrand corect alimentele avem doar de castigat:

– mancam mai sănătos, 

– reducem costurilor alimentare,

– ajutam mediul prin evitarea risipei.

Cât timp sunt bune afinele, atunci când sunt preparate într-un fel de mâncare?

Depinde. Cât tine crema prajiturii in care le incorporam, de exemplu? În general, afinele sunt bune doar atât timp cât rezista cel mai sensibil ingredient din rețetă.

Ce repere se folosesc pentru determinarea valabilitatii afinelor?

In principiu determinarea valabilitatii se face prin simpla observare sau atingere. Sunt crapate, sparte, moi, stafidite, mucegaite? Vorbim de cateva zile sau chiar mai mult de o saptamana de la data culesului, depinde de conditiile de pastrare si transport din camp pana pe raft sau chiar pe masa.

Pentru a determina cât tin afinele, se poate tine cont de cercetări din mai multe surse (Departamentul de Agricultură a Statelor Unite și Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente). Pe internet apar articole și rapoarte informative legate de siguranța, depozitarea și termenul de valabilitate al afinelor. 

Legislatia nu prevede afisarea unui termen de valabilitate pentru fructele si legumele proaspete. Tocmai de aceea se numesc proaspete.

Note:

– Deși informațiile privind valabilitatea afinelor sunt în general fiabile, cazurile individuale vor varia și aceste sfaturi ar trebui luate doar ca o opinie și nu ca un înlocuitor pentru profesionistul din dumneavoastră in acest domeniu.  


Sursa: eatbydate.com/fruits/fresh/blueberries/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4745484/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *