Consumul de afine

Cum au devenit afinele un super aliment

Ai auzit recent de rolul antioxidantilor in alimentatie? Esti familiarizat cu conceptele de “alimentatie sanatoasa” si vrei sa intelegi de ce s-a ajuns ca azi, in aproape intreaga lume, afinele sa fie tot mai iubite si mai consumate? Daca da, articolul de astazi este pentru tine.

Cu zeci de ani in urma, afinele era considerate de catre multi oameni ca fiind niste fructe de padure obisnuite, salbatice – ceva bun pentru dulceata, gemuri, siropuri sau ceaiuri – lucruri fara de care (pana la urma) puteai sa traiesti foarte bine. Le gaseai in piata si in magazine, proaspete (atat cat le era sezonul). Apoi, au aparut si in tara noastra afinele de cultura. Mai mari, mai aromate, mai dulci, mai prezentabile. Romanii au inceput sa le indrageasca, ca si gustari, in patiserie sau consumate proapate. Treptat, treptat, lucrurile s-au schimbat.

Cum s-a ajuns aici si de unde a pornit totul? 

Recunoasterea acestui superaliment a inceput in SUA, in 1996, prin eforturile Blueberry Association of North America, studiile AgResearch si Tuft University. In acel an, John Sauve, cercetator si director al asociatiei amintite mai sus a primit prin fax un articol cu titlul “Plant Pigments Paint a Rainbow of Antioxidants (Pigmentii din plante deseneaza un curcubeu de antioxidanti).” John nu era foarte familiarizat cu acest concept de antioxidanti; termenul abia incepea sa fie prezentat publicului. Marketingul si studiile au impins insa astfel de actiuni, facand ca lucrurile sa se schimbe pentru totdeauna. Afinele au devenit apreciate pentru valoarea lor nutritiva si pentru beneficiile aduse sanatatii, nu doar pentru gustul delicios.

Apoi cererea a explodat si inevitabil, fermele si afacerile cu afini de cultura s-au dezvoltat foarte mult.

Recent, lumea stiintifica si experti in cercetare si nutritie au aratat ca afinele sunt pe primul loc in activitatea antioxidanta!

Ce fac compusii antioxidanti? Reduc stresul oxidativ – supraacumularea potențial dăunătoare a atomilor încărcați negativ numiți radicali liberi.

Specialistii au mai scos in evidenta inca ceva – antocianinele – pigmenți compusi complexi ai fructului – cu potențial antiinflamator. 

Moduri noi de a trai

Curcubeul fructelor

Oamenii cauta tot mai mult sa isi dezvolte „stiluri de viață sănătoase, sustenabile și durabile”. Astfel,  consumatorii de azi nu preferă doar alimentele mai sănătoase, ci caută și produse alimentare de înaltă calitate, minim procesate și durabile (pentru mediu).  

Azi, intreaga lume freamata cu aceasta obsesie legata de nutritie si de sanatate – oamenii nu mai vor doar mancare gustoasa sau diete, ci vor beneficii clare. Iar in aceasta ofensiva pozitiva, afinele au fost considerate “cea mai puternica arma”. Pana la urma, antioxidantii sunt cei care lupta impotriva cancerului, intercepteaza inflamatiile, apara functiile cognitive. Specialistii spun insa ca intregul fruct este incredibil de benefic pentru organismul uman, nu doar antioxidantii (ca si compus) – sinergia compusilor din afine este extraordinara – vezi mai multe despre compozitia afinelor si valorilor nutritionale aici

La nivel mondial, consumul de afine s-a triplat in ultimii 5 ani, iar statisticile arata ca aceasta tendinta care se manifesta deja de peste 20 de ani va continua pe masura ce din ce in ce mai multi oameni vor descoperi avantajele consumului de afine.

Afinele sunt atat nutritive cat si delicioase! Publicitatea facuta in jurul acestor fructe (de asociatiile crescatorilor de afine) a crescut constant de-a lungul timpului, transformandu-le in unele dintre cele mai populare fructe (si alimente) din ultimii ani! Cu siguranta, trendul va fi in crestere si in continuare.

Sunt acestea suficiente motive pentru a investi intr-o afacere cu afine? Afla totul despre aceste oportunitati la www.afini.ro

Sursa: www.outsideonline.com/2391754/blueberries-superfood-benefits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *