Sfaturi - irigarea afinilorUncategorized

Apa, afinii si afinele. Mai trebuie irigati afinii dupa recoltare?

Muguri de afini

Cateva detalii despre tufele de afin si afinele pe care le produc:

Afinii cu tufa inalta sunt de origine din America de Nord. Acestea au tufe verticale, cu un sistem de rădăcină fibroasă relativ superficială și tulpini lemnoase. Fructele se formeaza pe mugurii formați în sezonul precedent de creștere, la sfârșitul verii. Afinii produc frunze incepand cu martie-aprilie, flori in perioada aprilie-mai și fructe in perioada iunie-septembrie, indiferent de soi, in functie de zona ori altitudine.

Coacerea fructelor se face esalonat de-a lungul verii incepand cu luna iunie pana in octombrie, in functie de soi si altitudine. Perioada de coacere a fructelor la oricare dintre soiuri este de 3-6 saptamani.

Afinii se pot cultiva in curtea casei ca planta ornamentala, tufe solitare sau pe randuri, sub forma de garduri vii sau in culturi intensive.

Informatii generale despre irigarea afinilor

Plantele de afin au un sistem de rădăcini fibroase, de suprafata, foarte putin pivotante, care nu merg mai adanc de 40-50 cm. Acestea sunt sensibile la umiditatea fluctuantă a solului si la stresul hidric. Mulcirea in strat consistent (din engleză mulch), aplicarea pe sol a unui strat de materie organică cum ar fi: paie, rumeguș descompus, talaș descompus, coajă de conifere, turbă acida, litiera de pădure de conifere sau panza de mulcire tesuta, agrotextil sau netesuta conservă apa și minimizează fluctuațiile apei din sol.

Mulcirea nu este o operație menită să înlocuiască fertilizarea culturilor, dar poate avea și un efect secundar de îngrășare a solului, în special cu azot daca se folosesc materii organice si nu in cazul folosirii panzei.

Afinii trebuie irigati pe toata perioada de vegetatie, cat timp au frunze, incepand cu luna martie pana in octombrie sau chiar noiembrie, daca toamna este calduroasa si lunga. Păstrați solul umed, dar nu imbibat de apa.

Important! Pentru evitarea stresului hidric, cel mai bine este sa irigati putin si mai des decat mult si rar, prin instalarea unui sistem de irigare prin picurare.
Afini cu muguri

Mențineți substratul umed inclusiv la suprafata, până la o adâncime de 40-50cm. Deoarece afinii au radacini superficiale care se dezvolta in conditii de umiditate corespunzatoare, irigati uniform pe toata suprafata din jurul plantelor, pe o raza de aproximativ 30cm, calculata de la coletul plantei. Daca sunt cultivati pe randuri, pastrati umed tot randul. Apa oferita insuficient atunci când mugurii încep să crească și când fructele se dezvoltă poate duce la fructe mai mici. Prea multă apă poate duce la fructe mari, insa fara gust sau la imbolnavirea plantelor, putrezirea radacinilor, uscarea afinilor. Tocmai de aceea favorizati drenajul apei, cultivand afini in substrat usor, luto-nisipos, afanat, cu multa materie organica si nu in argila.

Apus de soare

Dupa recoltarea afinelor

  • Nu neglijati irigarea pe perioada de toamna a afinilor!
  • Dupa recoltare este normal sa va relaxati insa asigurati-va ca afinii au umiditate corespunzatoare in aceasta perioada, pentru a forma muguri de rod pentru anul viitor.
  • Majoritatea cresterilor noi au deja unul sau mai multi muguri de rod vizibili pe varful ramurilor. Perioada de toamna lunga cu vreme calduroasa si substrat umed va face ca afinii sa produca multi muguri de rod. Stresul hidric va face ca plantele sa se pregateasca de iarna mai devreme reducand astfel initierea mugurilor de rod, reducand astfel inflorirea si rodul pentru anul viitor. In timp ce zilele se scurteaza si se racoresc, tot mai este necesara pastrarea umiditatii peste 50%, pentru a optimiza sanatatea plantelor. Toamna, afinii isi lignifica ramurile pentru a rezista iernilor friguroase. Lipsa apei face ca afinii sa-si reduca rezervele si sa nu poata rezista la fel de bine ca si cei care au fost irigati corespunzator.

In ultimii ani schimbările climatice şi încălzirea globală au creat probleme, secetă în unele regiuni şi ploi torenţiale în altele. 

Muguri de afini

De retinut:

  1. Asigurati-va sursa de apa inainte de infiintarea culturilor de afini! Instalarea unui sistem de irigatii prin picurare va permite, ca fermieri, sa dati apa cand afinii au nevoie si sa nu depindeti de ploi.
  2. Irigarea de toamna va asigura plante sanatoase, cu rod bogat pentru anul viitor!
  3. Stresul hidric se instaleaza si cand este apa prea putina si cand este apa prea multa! Altfel spus: afinii se usca si cand au prea multa apa si cand au prea putina!
  4. Drenarea solului impiedica stagnarea apei la radacina plantelor si va asigura plante mai sanatoase, fara boli!

Pentru a afla mai multe despre cultivarea afinelor, a infiinta sau intretine o astfel de cultura, intrati acum pe www.afini.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *