Sfaturi - cultura de afini

Recomandari pentru fertilizarea afinilor in sistem bio sau conventional

Implicarea face diferenta.

Azi, oferta de produse pentru fertilizarea afinilor este incredibil de diversificata – insa aceste materiale nu tin locul respectarii unui plan bine pus la punct si a atentiei la detalii. Descopera in articolul de mai jos care sunt principalele sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru a avea succes in cresterea afinilor de cultura, in special in ce priveste fertilizarea conventionala sau bio:

Arbusti de afin

Sfaturi generale

 • Analizati conditiile de sol existente: pH, humus, granulometrie.
 • Mentineti substratul umed, prin sistemul de irigatii, din primavara pana in toamna.
 • Drenati terenul, faceti taieri, curatati buruienile.
 • Tineti evidenta conditiilor meteo, a irigarilor, a stropirilor, a subtantelor aplicate.
 • Curatati periodic sistemul de irigatii.

Ce produse putem sa folosim si in ce mod

 1. Calculati substantele active din produsele care le folositi pentru a observa concentratiile acestora in raport cu valoarea programului de fertilizare si a cantitatii totale. Toate produsele recomandate de pe piata pot fi extraordinare cu conditia sa-si dovedeasca cel putin teoretic eficienta.
 2. Azotul nu trebuie sa fie sub forma nitrica, doar amoniacala sau uree, in functie de Ph.
 3. Nu folositi produse care sa aiba in componenta cloruri.
 4. Asigurati-va ca forma de calciu folosita nu va modifica pH-ul.
 5. Ingrasamintele cu aplicare radiculara se dizolva in apa de irigat si se aplica prin sistemul de irigatii odata cu apa – fertirigare.
Plantatia noastra de afini, vazuta de sus

Sfat rapid

Pentru optimizarea costurilor legate de fertilizare utilizati produse de baza simple, ce ar trebui sa aiba un cost redus, nu un brand comercial:
– Azot (forma amoniacala sau uree, nu azotat sau nitrat)
– Fosfor
– Potasiu
– Sulf
– Cupru
– Microelemente
– Magneziu
– Calciu

Complementar, utilizati ingrasaminte cu aplicare foliara. Aceasta metoda nu inlocuieste fertilizarea radiculara, ci stimuleaza absorbtia radiculara a elementelor. Administrarea foliara are avantajul unei absorbtii imediate a substantelor active din solutia folosita insa are dezavantajul cantitatii limitate ce poate fi utilizata.

Se recomanda combinarea celor doua metode: foliar si radicular pentru obtinerea unor afine de calitate.

Irigarea afinilor

Poate fi vreodata prea tarziu pentru aplicarea ingrasamintelor?

Daca deja carentele sunt evidente (de cele mai multe ori) poate fi prea tarziu de intervenit.

De ce?

Prin aplicarea ingrasamintelor, necesarul de micro si macroelemente se estimeaza raportat la dimensiunea plantelor si a recoltei si se aplica preventiv. Programul de fertirigare se ajusteaza ulterior in functie de raspunsul plantelor la fertirigare.

Cand incepem munca?

Un program de fertirigare corect porneste primavara si se opreste toamna, nu doar la terminarea recoltarii.

Stimularea pornirii in vegetatie mai devreme (prin folosirea de biostimulatori si ingrasaminte inainte de stabilizarea temperaturilor) nu este intotdeauna un avantaj, decat daca va asumati riscurile unui an fara inghet tarziu.

Despre solutiile bio

Iata cateva din lucrurile de care trebuie sa tinem cont inainte de a ne indrepta catre solutiile de fertilizare bio a afinilor.

 • Pentru a obtine afine bio trebuie sa va ajute solul si apa, adica sa aveti conditii cat mai favorabile obtinerii unei astfel de productii.
 • Puterea de acidifierea a substantelor bio este foarte mica. Pe termen lung, un sol neutru tinde sa revina la conditiile initiale. Pentru a avea o eficienta comparabila cu a produselor minerale, cele organice trebuie aplicate in cantitati de cateva ori mai mari. Concentratiile de substante active din produsele bio fiind mici, cantitatile brute de aplicat ar trebui sa fie de cateva ori mai mari, fata de cele minerale.
 • De cele mai multe ori produsele bio sunt obtinute prin procedee tehnologice de fermentare/descompunere care, aplicate prin sistemul de picurare, sub influenta apei si a caldurii, isi continua activitatea microbiologica si astfel pot infunda sistemul de irigatii.
 • Aplicarea lor directa pe sol implica mult mai multa manopera si investitii suplimentare pentru achizitia de utilaje adecvate distribuirii lor in camp, care sa optimizeze procesul.
Fructe de afin

Riscuri mari, solutii punctuale

Urmatoarele conditii trebuie respectate pentru obtinerea unui rezultat pozitiv. In caz contrar, riscurile de pierderi prin uscare sunt enorme chiar daca aplicati cantitati foarte mari de ingrasaminte.

 1. substrat acid,
 2. drenaj bun,
 3. sol aerat, umed constant si uniform dealungul randurilor, de primavara pana toamna,
 4. fara sa baltesca apa intre randuri,
 5. evitarea apei dure sau apei care sa contina anumite concentratii de saruri,
 6. efectuarea de taieri si eliminarea buruienilor de la radacina afinilor,
 7. cosirea intervalului dintre randuri,
 8. efectuarea de analize de sol si apa cel putin o data pe an,
 9. realizarea de analize foliare in perioada de vegetatie.

Cereti programul de fertlizare care vi se potriveste, chiar aici, pe afini.ro si obtineti toate detaliile pentru culturi de succes cu afini!

Nu uitati, implicarea face diferenta.

4 comentarii la “Recomandari pentru fertilizarea afinilor in sistem bio sau conventional

 1. Buna ziua!
  Daca imi puteti raspunde la o intrebare : ce formulare de calciu nu modifica pH? Dati-mi va rog numele produsului comercial. Va multumesc!

  1. ingrasaminte pe baza de NPK, aminoacizi si/sau acizi fulvici, oxid de calciu, microelemente, chelatt de fier, bor. in functie de carentele stabilite si preventiv pentru a prevenii unele carente.
   inainte de coacere si dupa recoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *