Care soi de afin este mai bun pentru mine? Afla mai jos cum sa-l alegi si ce sa iei in calcul.
Experienta face diferenta! Va oferim 26 de soiuri plus 7 inca in testare, de varste diferite, de la 2 ani la plante mature, in diferite volume de ghivece, de la 0,5L la ghivece de 3L si chiar pana la recipiente de 25L-50L, disponibile la livrare pe tot parcursul anului. Inca nu sunt toate publicate pe site-ul nostru, lucram intens la pregatirea unui magazin on line. Pana atunci ne puteti scrie sau ne puteti suna la 0743103783.
Important de remarcat: toate soiurile de afini propuse sunt produse si cultivate in pepiniera noastra de peste 15 ani in loturi experimentale, pe biloane sau in containere si sunt atent selectionate pentru succesul culturilor voastre.
Soiuri de afini cu coacere timpurie: Hannah’s Chois, Chanticleer, Blueray, Duke, Spartan, Patriot, Huron, Sweetheart
Soiuri de afini cu coacere vara: Bluegold, Bluecrop, Bluejay, Draper, Sierra, Meader
Soiuri de afini cu coacere la sfarsitul verii: Toro, Bonus, Nelson, Liberty, Legacy, Darrow, Brigitta,
Soiuri de afini cu coacere tarzie: Aurora, Eliott, Arlen, Chandler
Perioada de coacere la acelasi soi poate sa se modifice in functie de altitudine si de locatie: vai racoroase, platouri insorite in varf de deal, curenti de aer, liziere de paduri, cladiri, alte constructii sau culturi din vecinatate care pot influenta microclimatul din zona respectiva.
Soiurile viguroase si cu productivitate mare intr-o locatie pot sa fie cu productivitate mai scazuta sau cu productie afectata calitativ in alta zona datorita: conditiilor de sol, calitatii apeii de irigat, conditiilor meteo, programului de fertirigare, igienei fitosanitara adoptata in camp.
Nu exista soi bun sau rau, pentru a alege trebuie avute in vedere cateva criterii: cultura intensiva sau de hoby, perioada de recoltare dorita, scopul investitiei, logistica recoltarii, spatiul disponibil pentru plantare, altitudinea, cerintele specifice ale consumatorilor tinta. Prin tehnologiile noi dezvoltate in horticutura hibrizii noi care promit recolte si mai mari, boabe mai ferme, rezistenta la conditii de sol sau clima extrema, „perioada mai lunga de raft” sau coacere foarte tarzie sau foarte timpurie, ar trebui testati pe loturi mai mici inainte de a fi cultivate deoarece si cele pe care noi vi le oferim au fost la un moment dat noi in istoria horticulturii. Practica a demonstrat ca unele au depasit asteptarile altele nu. Acum 20 de ani soiurile noi se scoteau pe piata la minim 10 ani de testare in cultura matura in loturile experimentale ale universitatilor. Acum insa soiurile noi se comercializeaza chiar fara un istoric pentru ca sunt create de diferite companii si nu in cadru academic. Crearea soiurilor noi nu mai este un rezultat al cercetarii ci este 100% business ca orice industrie.
Oldies but goldies e valabil!
Indiferent de caracteristicile remarcate la fiecare soi din experienta proprie de cultivare, pastrarea conditiilor optime sunt necesare tuturor soiurilor: pH acid in intervalul 4,5-5,5, sol umed cu drenaj bun, bogat in materie organica/ humus, zona insorita; de aceea observarea si monitorizarea tuturor etapelor, proceselor care se desfasoara in cultura de afini cu siguranta duc la o recolta de afine de calitate.
Faptul ca unele soiuri rezista mai bine in unele conditii extreme nu inseamna ca pot fi plantate in sol argilos, in zone in care balteste apa, la umbra sau in sol cu pH peste 5,5, fara sistem de irigatii functional sau fara sa fie irigate cel putin o data /zi pe perioada caniculei sau poate chiar si de 2 ori/ zi in conditii de caldura extrama cand evaporarea la nivelul frunzelor este mai mare decat posibilitatea plantei de absorbtie a apei din sol..
Gustul si aroma afinelor sunt o calitate subiectiv de apreciat in functie de persoana iar in culturile comerciale, unde afinele se ambaleaza pentru a fi asezate pe raft, clientii finali nu au posibilitatea sa le deguste.
Fermitatea afinelor este un criteriu important in culturile comerciale unde de la momentul recoltarii pana la consumatorul final modificarea calitatilor fizice conteaza foarte mult. Un bob deteriorat strica tot ce este in jurul lui.
Pentru comertul local si consum in familie cel mai importanta este gustul si aroma si mai putin dimensiunea sau fermitatea, in plus un sezon lung de cules din iunie pana in septembrie, prin plantarea mai multor soiuri cu coacere succesiva, poate sa fie un avantaj pentru fermele de familie cu comercializare locala sau in agroturism.
Pentru procesare in scopul obtinerii de gemuri si dulceata conteaza sa fie productie mare, cat mai dulci, cu boabe de dimensiune cel mult medie iar pentru sucuri aveti nevoie de boabe cat mai mari cu invelis subtire. Pentru congelarea in stare proaspata cele mai bune soiuri de afine sunt cele care produc foarte mult, boabe de dimensiune medie, aromate si dulci cat mai tarziu in sezon, pentru a scadea cat mai mult costurile cu energia electrica de depozitare la frig dupa ce se termina sezonul de afine proaspete. Pentru uscare in functie de tehnologia aleasa difera soiurile recomandate. De exemplu pentru liofilizare va recomandam boabele de dimensiune medie cu invelis subtire, de fermitate moderata.
Sezonul scurt de recoltare la unele soiuri de afin poate fi :
- un dezavantaj pentru necesarul de personal de nelipsit la cules cat si pentru pastrarea unor clienti fideli cat mai mult timp in sezon deoarece ar trebui completata recolta si cu alte soiuri
- un avantaj pentru fermierii care doresc sa termine culesul cat mai repede pentru a-si concentra eforturile in alte activitati.
Igiena fito-sanitara, cositul intervalelor dintre randuri, stropirile cu scopul prevenirii bolilor si daunatorilor, taierile anuale de formare si regenarare a tufei si pentru stimulare a ramificarii sunt foarte importante la fiecare soi . Tine minte: afinele mari se produc pe ramurile tinere!
Fertirigarea in plantatiile de afin = istalarea unui sistem de irigatii care sa permita irigarea in perioada de vegetatie cu apa pentru pastrarea substratului mereu umed, in acelasi timp cu administrarea de ingrasaminte pe toata perioada de vegetatie; fertirigarea este foarte importanta indiferent ca se doreste obtinerea unei culturi ecologice sau conventionale, in gradina pe langa casa sau chiar cultivarea de plante solitare.
Regula irigarii la afinul de cultura indiferent de soi: mai bine putin si des decat mult si rar.
Varsta afinilor este un criteriu de luat in seama observand partile mai mult sau mai putin lignificate ale ramurilor la coletul plantei:
- pentru culturile intensive se prefera afinii de 2 ani pentru a forma tufa mai bogata in locatia nou plantata
- pentru culturile pe langa casa, unde se doreste obtinerea de rod imediat dupa plantare se pot alege afinii de 3 ani sau chiar de 4 ani
Volumul ghivecelor determina volumul radacinilor astfel ca cu cat e mai mare ghiveciul cu atat e mai mare radacina deci prinderea e mai buna si dezvoltarea tufei va fi mai rapida dupa plantare in camp.
😉 In agricultura nu exista greseli sunt doar experimente! Speram ca stii acum ce caracteristici sa cauti soiurilor de afini dorite. Daca totusi ai dificultati suna-ne! 0743103783 si hai vara GRATUIT la degustat.
Te asteptam cu drag!