Ce gust ar trebui sa aiba in mod natural afinele de cultura
Aceste fructe proaspat culese au un gust ușor dulce, putin acidulat, sunt delicioase. Afinele trebuie sa fie suculente, iar in gura sa tasneasca lichid din ele. Gustul acestor fructe este situat (aproximat) între struguri verzi si rosii, dar mai dulce. Pentru altii, gustul afinelor este mai dulceag decat a altor fructe mici (ori de padure), asemanatoare merelor sau perelor, putin acrisoare. Afinele necoapte pot fi acide sau acre de-a dreptul.
De ce sunt dulci afinele si de ce depinde aroma lor
Este bine de stiut ca aceste fructe trebuie culese cand sunt perfect coapte (pe tufa, ele rezista cam o saptamana dupa coacere; ori mai mult, in functie de soi). Marimea si dulceata afinelor va spori inspre finalul acestei perioade. Soarele aduna dulceata in afine diferit in functie si de soi.
Afinele coapte si mari = afine mai dulci.
Unii crescatori de afine se plang ca acestea devin uneori prea acide si intreaba daca exista vreun nutrient pentru a incuraja “indulcirea” acestora. Solutii “rapide” nu exista, insa trebuie luate in calcul:
1. lumina soarelui,
2. vremea (in special umezeala),
3. nutrientii din sol.
Cum asa? Poate arborii ori pomii din zona au crescut si fac prea mare umbra; poate taierile de formare a tufei nu sunt facute corespunzator iar lumina soarelui nu ajunge la toate fructele; poate prea multa ploaie a facut ca fructele sa fie mari insa mai sterse la gust, nu foarte dulci. In anii secetosi afinele sunt mai dulci. In fine, gustul afinelor poate fi afectat si de catre pH-ul solului (stim ca trebuie sa fie intre 4,5 si 5,5) ce schimba modul in care nutrientii sunt descompusi si absorbiti de planta sau nu sunt absorbiti deloc, chiar daca in sol exista, deoarece datorita pH-ului impropriu planta nu le poate asimila.
Solutia? Testarea corecta a pH -ului solului. Optimizarea fertirigarii pentru un gust mai bun al afinelor.

Ce influenteaza gustul afinelor
Chiar daca unele afine sunt mai dulci decat altele, nu putem spune ca exista un soi perfect. Fiecare soi are specificul si descrierea sa. Totusi, s-ar putea ca urmatoarele lucruri sa le influenteze direct gustul:
- Soiul
- Supraproductia
- Culegerea de boabe necoapte/ culesul prea devreme
- Soare insuficient
- Prea multă ploaie
- Fenomene meteorologice extreme
- Inghet tarziu
- Irigare incorecta

Devin mai dulci afinele dupa ce sunt culese?
Din nefericire, raspunsul este NU. Odata culese, ele nu isi schimba gustul “in bine”.
Ce putem face? Sa le culegem nu neaparat cand sunt frumos colorate (poate mai trebuie sa treaca doua-trei zile pana se coc complet) ci chiar cand sunt coapte pe deplin, inainte de a incepe sa se degradeze.
Aceasta decizie este cam dificila mai ales datorita faptului ca afinele de pe o tufa se coc pe rand, nu toate odata; este foarte usor ca din greseala sa iei de pe aceeasi tufa sau chiar si de pe acelasi ciorchine, atat boabe coapte cat si necoapte.
Raspunsul la intrebarea legata de gustul afinelor mai implica o dilema – nu exista doua persoane care sa descrie acelasi gust, la fel. Putem evalua aroma dupa un standard, ceea ce fac de exemplu enofilii cu vinurile, insa articolul nostru este despre gust si mai putin despre aroma, acestea fiind doua senzatii diferite, nu sunt acelasi lucru. Aroma este data de compusii volatili organici din afine si nu este perceputa de catre limba.
Papilele gustative percep cele doua gusturi de dulce si acrisor si in functie de:
– starea de spirit,
– de senzatia de foame care o avem in timp ce gustam,
– de nivelul de lumina la care suntem expusi,
– de temperatura afinelor pe care le consumam,
– de concentratia de oxigen din atmosfera,
– de tonalitatea afectiva si
– de experienta perceptiv gustativa a fiecaruia dintre noi.
Depozitarea afinelor la temperatura scazuta, aproape la 1 grad Celsius, in atmosfera controlata, expunerea la dioxid de carbon sau la ozon, pentru mentinerea calitatii afinelor timp mai indelungat si pentru incetinirea deterioararii, influenteaza negativ gustul si aroma.
Pentru a „experimenta si a compara” diferite soiuri, am pregatit o sticla buna de apa (pentru a clati aromele) si va invitam sa incepeti „degustarea”. Avem disponibile peste 10 soiuri de afine inca disponibile la degustare, celelalte deja s-au recoltat.

Surse: https://www.pennlive.com/gardening/2013/08/any_way_to_make_blueberries_ta.html
http://www.rasfoiesc.com/educatie/psihologie/Senzatiile-gustative86.php
https://www.quora.com/What-do-blueberries-raspberries-and-blackberries-taste-like
https://www.thermofisher.com/blog/food/feeling-blue-analyzing-the-flavor-of-fresh-blueberry-juice/
http://www.rasfoiesc.com/educatie/psihologie/Senzatiile-gustative86.php