Sfaturi - irigarea afinilor

Recomandari pentru intretinerea sistemului de irigatii la afini

Ati pornit sistemul de irigare la afini?

Daca da, verificati daca ati respectat pasii de mai jos:

  • Spalatul tuburilor de picurare

Verificati presiuni, debite, frecvente, pompe, filtre, daca nu curg. Daca ati avut o functionare optima, valorile la pornire sa fie ca si cele de anul trecut. Urmariti daca presiunea si debitul  sunt constante. Verificați dacă exista scurgeri sau blocaje. În caz afirmativ, acestea trebuie remediate.

De exemplu daca presiunea creste mai mult decat anul trecut, verificati daca nu s-au infundat componente din partea de distributie a apei ( conducte, tevi, coturi, electrovane). Daca presiunea scade, e posibil sa aveti conducte sparte, fisurate, crapate, taiate, care trebuie remediate sau inlocuite. Daca exista scurgeri la îmbinări, in prima faza schimbati garniturile.

Se curata filtrele, prin demontare si spalare. Cum se face spalarea tuburilor?

  • Spalarea depunerilor majore de pe tuburi – Se deschid capetele tuburilor. Se porneste sistemul de irigatii, se lasa sa curga 5 minute liber, in timpul functionarii sistemului de irigare se pun dopurile la capete
  • Curatarea impuritatilor mai fine, depuse in interiorul tuburilor de picurare – In timp ce instalația si pompele sunt în funcțiune, pe rand, la fiecare tub se da drumul la apa sa curga la capat. Pentru spalare sub presiune, acest procedeu se face individual la fiecare tub, nu la mai multe în același timp. Se inchide capatul dupa 1-2 minute de functionare si se da drumul la urmatorul. Se continua procedeul pana se parcurg toate tuburile.

Sfaturi utile

  • Pentru a usura spalarea tuburilor si a conductelor folosiți, in loc de dopuri, robineti.
  • La imbinarea tuburilor cu tevile de alimentare cu apa, folositi bransamente cu „olandez” in loc de mufe rapide. De ce? Foarte simplu. In cazul mufelor rapide, tuburile se dilata la caldura, devin moi si se decupleaza, se desfac de la imbinarea cu teava de alimentare cu apa. Bransamentele  cu „olandez” au avantaje multiple in exploatare: bransamentele se pot ingropa pentru a nu impiedica intoarcerile la capete de randuri a utilajelor folosite la cosit sau stropit, au viata mai lunga nefiind expuse la soare tot timpul. Mufele de imbinare se folosesc doar la suprafata, astfel, conductele si tevile fiind expuse tot timpul la soare se vor deteriora mai repede si împiedică efectuarea  lucrărilor necesare plantației. 

Atentie!

Se intampla foarte des ca tuburile  de picurare sa se stranguleze din cauza cresterii plantelor și a ingrosarii ramurilor.

Solutia este sa inlocuiti acea bucata de tub ocolind coletul plantelor. In plus, in perioada februarie-martie, cand se fac taierile de formare a afinilor, indepartati de jos de la colet, cel putin una din ramurile groase care ar putea strangula tubul in perioada de irigat.

In cazul sistemelor automatizate, se verifica daca cuplarea si decuplarea se fac conform programului setat. In cazul in care cuplarea sau decuplarea nu se face conform programului setat, se verifica tensiunea de alimentare a electrovanelor. Se inlocuieste solenoidul, dupa caz. Se curata electrovanele/ garniturile sau se inlocuiesc. 

In cazul in care irigarea nu este uniforma, tuburile infundate s-au curatat si totul functioneza, insa o parte din plante sunt mai mari iar altele mai mici de-a lungul aceluiasi rand, sau anumite parti din plantatia cu afini nu se iriga corespunzator, atunci sistemul de irigatii trebuie reproiectat. 

Reproiectarea se face calculand debitul disponibil, distanta pana la sursa de apa, adancimea de pompare, lungimile de rand, panta existenta, pentru a asigura irigarea uniforma si in cantitate optima.

Daca ceva nu merge in plantatia ta de afini, suna-ne si iti venim in ajutor, chiar daca nu ai achizitionat plantele sau sistemul de irigatii de la noi! Suntem alaturi de toti fermierii care cultiva afini!

Telefon – Cristina Bujor – 0743 103 783

2 comentarii la “Recomandari pentru intretinerea sistemului de irigatii la afini

  1. Bună ziua,
    Am cumpărat material săditor de la dvs și sunt foarte mulțumit, se dezvolta bine, fără nicio pierdere.
    Referitor la apa pt irigat, am 2 variante:
    1. Am put forat la 85 m adâncime, cu pH=7, costuri de pompare mici.
    2. Apa de la rețea, pH=5,5, cost 0,5 lei/mc.
    Care este cea mai potrivita apa pt afini? Este indicat sa cumpăr un rezervor de stocare de 5 mc pentru a iriga cu apa la temperatura ambientala?
    Cu mulțumiri,
    Aurel Rusu
    PFA Manolescu Ion Cristian
    0728286017

    1. cea mai potrivita apa este cea din put desi este cu pH 7 (este neutra din punct de vedere la aciditatii la pH 7), cea de la retea s-ar putea sa fie clorinata fiind poate apa potabila. apa cu clor nu este buna la irigarea afinilor. in ceea ce priveste irigarea plantelor in agricultura in general se recomanda ca apa sa aiba temperatura mediului ambiant. cel mai simplu pt dvs ar fi sa irigati dimineata foarte devreme si/sau seara foarte tarziu direct din put.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *