In imagine: plantatia de afini Natural Invest pe biloane acoperite cu mulci organic
Intrebari de la cititori si clienti:
Incepem astazi o serie de articole ce incearca sa se adreseze intrebarilor adresate de persoanele ce cultiva afini
Pentru a avea un raspuns la intrebarea „de ce sunt unii afini lipsiti de frunze sau flori” trebuie sa stim ca afinii au nevoie de un sol afanat cu structura luto nisipoasa, cu pH acid, cu multa materie organica si care sa fie pastrat umed din martie pana in noiembrie.
Notiuni generale pe intelesul tuturor: structura solului ( argilos, lutos, nisipos sau amestecuri dintre acestea cu unele componente mai predominante) se poate determina in conditii de laborator sau pur si simplu luand in mana un bulgare de pamant.
pH-ul (conform Wikipedia) – (potențialul de hidrogen) reprezintă logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție, indicând caracterul acid sau bazic al acesteia. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe, pe baza concentrației ionilor numiți hidroniu H3O+. Aceste notiuni sunt mai stiintifice insa deocamdata alta explicatie nu exista.
Limite pH
0 ≤ pH < 7 => pH acid | soluție acidă
pH = 7 => pH neutru | soluție neutră
7 < pH ≤ 14 => pH bazic (alcalin) | soluție bazică (alcalină)
Ph-ul solului este o caracteristica agrochimica care nu se poate determina decat cu aparatura speciala sau prin folosirea hartiei de turnesol in solutie de sol cu apa demineralizata. Cateva plante care cresc in soluri acide: păpădia, măcrișul, ștevia creață, urzica, panseluța, magnolia, camelia, rhododentdronul, afinul, azalee, narcisele, galbenele.
Turba – materie prima care se foloseste in horticultura si legumicultura pentru imbunatatirea conditiilor de la radacina plantelor. Acesta poate sa fie cu pH acid 3-5, recomandata plantelor acidofile inclusiv afinului sau cu ph neutru 6,5-7 care se foloseste la flori si la legume. Turba se formeaza prin descompunerea vegetatiei in mlastinile padurilor de molid. Cea care se comercializeaza in magazinele de profil din tara noastra este in mare masura turba care rezulta din cultivarea unui muschi in conditii speciale in general in tarile baltice. Turba se masoara ca volum in metri cubi sau litri si nu in kg deoarece aceasta poate sa fie umeda sa uscata si atunci greutatea este este influentata de apa care o retine. Conteaza cata turba folosim in volumul de substrat necesar plantei si nu greutatea ei.
Materie organica – definitia cea mai agreata a materiei organice din sol este humusul si se calculeaza in %. In general solurile din tara noastra sunt sarace in humus avand o concentratie de pana in 3% cu exceptia cernoziomului care are nivel mai ridicat.
Humusul (conform Wikipedia) – este un amestec de substanțe organice amorfe aflate în sol, de obicei până la o adâncime de 20-30 cm. Mai concret, humusul este rezultatul descompunerii naturale biologice și chimice a substanței organice, așa cum sunt materialul vegetal, animalele moarte, plantele și excrementele animalelor.
Humusul comestibil este un preparat alimentar care are la baza nautul si care nu are nici o legatura cu humusul din sol.
Rumegusul poate fi materie organica doar daca este descompus, daca nu este descompus acesta va folosi foarte mult din resursele plantei prin decompunere. In plus daca nu se va pastra umiditatea necesara afinului, aceasta va fi un foarte bun adapost penstru soareci.
Fertirigare: aplicare de ingrasaminte hidrosolubile prin apa de irigat.
Atentie! Nu neglijati drenajele. Baltirea apei intre randuri, intre plante sau la radacina poate fi una dintre cauzele pierderilor de recolta sau de plante.
Dupa plantare, chiar daca solul este acid si umed, radacinile raman in balotul de turba si nu se extind in sol. Se poate intampla ca aciditatea solului sa fie buna insa structura lui sa nu corespunda cerintelor de cultivare a afinilor.
Adica, daca in pepiniera s-au dezvoltat in turba atunci nu pot fi transplantati intr-un sol argilos sau lutos in care radacinile sa nu poata sa se dezvolte. Imbunatatiti structura solului cu turba acida intr-un volum care sa fie suficient ca radacinile sa poata dezvolta o planta matura. Aici ma refer nu doar la 2-3 L de turba, ci la zeci de litri de turba, chiar si 70L/planta. Randul format din turba si stratul fertil de sol trabuie sa fie un amestec omogen, deoarece radacinile vor ajunge de la o planta la alta daca vor avea umiditate si substraul va fi acid.
La afinii plantati individual in gradini regula este aceeasi: daca aveti sol argilos amestecati stratul fertil de sol cu minim 40L de turba/planta si nu plantati in gropi, pentru ca apa poate stanga la fundul gropii. Plantati in amestec de turba cu sol, mai sus decat nivelul solului intr-o „movila” care trebuie pastrata umeda pe toata perioada de vegetatie.
La afinii plantati pe randuri, pentru ca tubul de irigatii sa sta drept, in asa fel incat apa sa nu se scurga printre plante, recomandam formarea bilonelor. Acestea sunt randuri mai inalte din turba in amestec cu sol.
Daca solul in care sunt plantati afinii sau in care doriti sa plantati este nisipos, acesta nu poate retine apa necesara in cantitate suficineta pe parcursul zilelor calduroase, iar afinii nu suporta stresul hidric. In aceste conditii tot turba acida este solutia. In solurile acide nisipoase se pot planta afinii in gropi cu turba in volum de 30-50L/planta.
Cu cat planta este mai mare cu atat mai multa apa are nevoie sau invers, daca vrem sa avem o tufa bogata cu ramuri viguroase pline de afine atunci planta are nevoie de tot mai multa apa, fara ca aceasta sa stagneze la radacini. Deci intr-o cantitate mica de turba plantele vor suferi.
De evitat: apa cu care sa iriga bogata in saruri, dura sau cu clor.
De evitat: aplicarea ingrasamintelor solide granulate, mai ales in perioada de vegetatie. Exista unele exceptii pentru perioadele cu temperatori de pana in 12-14 grade.
In imagine: afini sanatosi, pe rod cu cateva zile inainte de coacere din plantatie Natural Invest
Pentru cei care doresc cultivarea afinelor bio recomandam plantarea intr-un sol in care favorabilitatea locatiei fata de cerintele afinilor sa fie cat mai mare adica pH, structura si nivel de humus in parametri optimi. Pe termen lung este foarte greu sa modificati agrochimia solului daca nu exista o favorabilitate natura ridicata pentru aceasta cultura.
De evitat: plantarea la umbra chiar si partiala pe parcursul zilei a gardurilor sau a cladirilor, sub alti pomi sau foarte aproape de alte plante.
La afinii slab dezvoltati nu este suficient sa aplicati ingrasaminte prin apa de irigat ci verificati calitatile substratului pH , structura si nu neglijati drenajul.
Irigarea se continua si dupa recoltare, inclusiv toamna pentru a favoriza diferentierea mugurilor de rod. Florile la afin se dezvolta si datorita actiunilor fermierului cu cel putin un an in urma.
Nu neglijati curatarea plantelor anual – taierile. Planta trebuie sa aiba doar ramuri sanatoase si tinere cu varsta de maxim 3-4 ani. Doar asa puteti avea afine de calitate si o tufa sanatoasa si viguroasa.
Nu neglijati buruienile de la coletul afinilor si dintre randurile de afini sau de pe langa afini.
In concluzie, verificati : substratul, apa, pozitionarea fata de soare, ingrasamintele, umiditatea, drenajul, sanatatea ramurilor. |
Patrati evidenta in scris a ceea ce intreprindeti intr-o cultura de afini pentru a putea optimiza in timp procesele. Dupa un an in care nu aveti evidenta notata a celor intreprinse e aproape imposibil sa va dati seama ce ati gresit sau ce trebuie imbunatatit.
Pentru consultanta, ingrasaminte sau material saditor, contactati-ne acum prin email la cristina@afini.ro si telefon 0743103783 .
Spor la treaba!