Consumul de afine

Blueberries for babies!

Când se pot introduce afinele în dieta bebelușilor? La ce vârstă și în ce cantitate?

Beneficiile afinelor pentru sanatatea celor mici

1. Calități nutritive

2. Gust

3. Disponibilitate 

Căutăm aceste calități în alimentele pe care le oferim copiilor noștri, mai ales atunci când bebelușul începe diversificarea. Afinele le au pe toate. Sunt o sursă excelentă de vitamine și fibre – în plus, sunt și gustoase! Afinele sunt cele mai populare fructe de pădure, alături de căpșuni. 

Dar sunt afinele bune si pentru bebeluși? Sa descoperim impreuna, în articolul de azi, pe blogul Afini.ro!

Afine – un superaliment la orice varsta!

Sunt afinele bune pentru bebeluși? Da, sunt excelente pentru copiii de orice varsta. Există o regulă comună adoptată de majoritatea mamelor, ce spune „fără fructe de pădure până la 12 luni”. Acest lucru este valabil pentru căpșuni, zmeură și mure care aparțin unei familii de plante diferite de cea a afinelor. Capsunii, zmeura si murele conțin alergeni care pot provoca eczeme și tulburări de digestie la bebeluși.

Afinele însă aparțin unei grupe diferite din regnul vegetal ce nu are legătură cu căpșunile și prin urmare, sunt sigur de administrat celor mici. De fapt, aroma naturala de afine se găsește în din ce in ce mai multe alimente pentru copii, ceea ce indică faptul că sunt potrivite pentru sugari.

În cazul în care copilul tău este predispus la alergii, în general, atunci ai grijă la orice simptome ale alergiei și consulta medicul pediatru înainte de a introduce orice fruct în dietă.

Afinele sunt o sursă semnificativă de micronutrienți precum magneziu, zinc și vitaminele A, E, K și complexul B. Planta este cultivată în soluri cu un pH acid, lucru ce se reflectă și în fructele care conțin cantități mari de acid ascorbic sau vitamina C.

Afinele sunt, de asemenea, bogate în nutrienți precum calciu, fosfor și potasiu, ceea ce le face un pachet complet, astfel numit „superfood” (superaliment).

Când pot bebelușii să mănânce afine?

Bebelușii pot sa consume afine începând cu luna a opta de viață. Cu toate acestea, dacă bebelușul are apetit pentru mâncarea solidă incepand cu luna a sasea, puteți lua în considerare introducerea afinelor mai devreme. Pentru bebelușii mai mici, alegeți afinele sub formă de piure, iar pentru cei mai mari de nouă luni puteți încerca afinele mai mari ce se pot prinde usor in mana.

Valoarea nutrițională și beneficiile de sănătate ale afinelor pentru bebeluși:

Valoarea nutrienților la 100 gm de afine:

– Carbohidrati 14,49 gm

– Fibre 2,4 gm

– Proteine 0,74 gm

– Zaharuri naturale 9,96 gm

Minerale

– Potasiu 77 mg

– Fosfor 12 mg

– Calciu 6 mg

– Magneziu 6 mg

Vitamine

– Vitamina E 0,57 mg

– Vitamina C 9,7 mg

– Vitamina B3 0,418 mg

– Vitamina K 19,3 pg

Cantitatea ideala de afine pentru bebelusi 

Doar 50 gm de afine pot avea 3 mg de calciu și 3 mg de magneziu, ceea ce este excelent pentru dezvoltarea oaselor copilului tău.

După ce cunoști valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate, nu vei dori să pierzi timp prețios ci vei alege sa dai copilului afine cat mai multe. Cu toate acestea, nu introduce mai multe alimente odată.

 Iată câteva alte avantaje pentru sănătate:

1. Mențin tensiunea arterială sub control:

Un castron de 100 gm de afine conține până la 77 mg de potasiu, un micro nutrient esențial pentru menținerea tensiunii arteriale ideale chiar și la bebeluși.

2. Reglează circulația sângelui:

Experimentele au arătat că afinele pot ajuta la prevenirea acumulării de plăci în artere prin reducerea colesterolului. Bebelușii au un sistem circulator în curs de dezvoltare și, prin urmare, includerea de afine în dieta acestora poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a vaselor de sânge.

3. Susțin creșterea oaselor:

Vitamina K din fructe ajută la sinteza osteocalcinei, o proteină osoasă care menține oasele puternice și sănătoase. Prezența vitaminei K alături de calciu și magneziu fac din afine un fruct minunat pentru oase.

4. Bune pentru o inimă sănătoasă:

Afinele sunt bogate în polifenoli și fibre, dovedite clinic în a stimula sănătatea cardiovasculară. Se oferă astfel  nutrienți cardioprotectori pentru copilul tău.

5. Sprijina dezvoltarea cognitivă:

Datorită combinatiilor de diferiți nutrienți și antioxidanți benefici, afinele ajută la menținerea sănătoasă a sistemului nervos. Acestea încetinesc slăbirea capacității mentale și ajută la bunăstarea cognitivă generală.

6. Antioxidantii controlează radicalii liberi:

Conform Centrului de Nutriție Umană al USDA, afinele au cea mai bogată concentrație de antioxidanți din lumea fructelor și legumelor. Acești antioxidanți ajută la controlul radicalilor liberi care pot cauza probleme legate de îmbătrânire.

7. Ajută la combaterea cancerului:

Antioxidanții previn, de asemenea, acumularea de celule maligne, care la rândul lor pot duce la cancer.

8. Ameliorarea oboselii oculare:

Un studiu realizat în Japonia a descoperit că fructele de afini ușurează oboseala ochilor. De asemenea, antocianina din pigmentul albastru al fructului îmbunătățește vederea. 

După ce cunoști valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate, nu vei dori să pierzi timp prețios ci vei alege sa dai copilului afine cat mai multe. Cu toate acestea, nu introduce mai multe alimente odată.

Cum să alegi și să păstrezi afinele pentru bebeluși?

  • Selectati cu atenție:

Afinele sunt susceptibile la contaminare microbiologica sau cu pesticide ce pot dăuna sănătății bebelușului. Așadar, cumpăra fructele de la o sursă de încredere, de la ferme care pot pune la dispozitie un buletin de analize al reziduurilor de pesticide si care respecta practici agricole care sa elimine orice risc de contaminare. Alege boabele care au o culoare albastră mai profundă și sunt ferme. Nu cumpăra afinele care sunt trecute sau apoase. De asemenea, ar trebui să se poată rostogoli singure; dacă nu o fac, atunci nu sunt proaspete.

  • Depozitați corect: 

Păstrează afinele proaspat culese după sigilarea lor într-un recipient etanș, în frigider, fara sa le speli. Astfel vei putea să le depozitezi timp de aproximativ 10 zile, fără a pierde prospețimea și aroma fructelor. Dacă intenționezi să le consumi în câteva zile, atunci poți pune afinele într-un castron și să-l acoperi cu o folie. Pigmentul de culoare indigo din pielea fructului acționează ca un conservant natural. Culesul afinelor direct in recipientele de pastrare, favorizeaza prospetimea pentru un interval mai lung de timp. Spălați bine boabele doar înainte de a le consuma. Daca doriti afine pentru bebelusii dvs in extrasezon va incurajez sa le congelati in luna august, cand preturile afinelor sunt mai mici. Dupa decongelare isi pierd fermitatea insa calitatile nutritive raman 100% si se pot consuma cu succes in diferite preparate delicioase. In aceste conditii copiii dvs vor fi exaltati de ingredientul minune: afinele!

Pofta buna si va asteptam la afine! Aveti posibilitatea sa degusti peste 20 de soiuri de afine disponibile in plantatia Natural Invest. Unele dintre soiuri nu sunt inca disponibile la comercializare ca plante, acestea fiind in perioada de testare din punct de vedere al productivitatii si calitatii recoltei – aflati aici mai multe detalii, pe siteul nostru.

Schita de plantare va asigura o distantare sociala suficienta, iar practicile agricole adoptate in ferma va asigura afine de cea mai buna calitate. La cerere va punem la dispozitie buletinele de analize. Practicam agricultura responsabila. O cura de aer curat si soare la cules, impreuna cu copii, va aduce numai beneficii pentru sanatate si buna dispozitie.

Pentru afinele certificate ecologic puteti solicita organismelor de certificare punerea la dispozitie a eventualelor derogari legislative care le permit fermierilor si utilizarea de pesticide in cazul in care recolta le este in pericol major de deteriorare, dupa caz.

Sa cresteti mari si sanatosi consumand afine cu incredere!

Surse info: www.momjunction.com/articles/blueberries-for-babies_00414267/, www.afini.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *