Sfaturi - cultura de afiniSfaturi - vanzare afine

Ce este pruina?

Afla ce reprezinta stratul lucios de pe suprafata afinelor!

Fara indoiala, ati observat acel strat ca de ceara ce acopera fructele de afin, nu-i asa? Indiferent ca se afla pe afinele proaspat culese sau pe cele cumparate din magazin, probabil ati vazut un invelis ca de cear─â alba-gri, acoperind micutele fructe. Poate c─â l-ati ╚Öters pur ╚Öi simplu ├«nainte de a le manca. Dar aveti vreo idee ce ar putea insemna acel strat fin cu aspect ceros ce acoper─â ca o brum─â suprafa╚Ťa afinelor?

Acesta se numeste pruina si se formeaza natural

Stratul acesta fin, pal, dau afinelor o nuan╚Ť─â de albastru deschis – pruina (cear─â epicuticular─â). Substanta natural─â este formata din ceara produsa direct din fruct si ac╚Ťioneaz─â ca o barier─â, protej├ónd afinele de insecte, fungi ori bacterii. De asemenea, ajut─â la etan╚Öarea umidit─â╚Ťii naturale a fructelor. Poate fi oarecum asemanata cu un scut natural care men╚Ťine afinele proaspete, pentru mai mult timp.

Pe scurt
– Pruina se formeaza 100% natural,┬á protejeaza afinele si este un semn de prospetimeFara pruina, afinele s-ar strica sau s-ar deteriora.
– Majoritatea fructelor au pruina, insa aceasta este mai vizibila pe afine datorita culorii inchise a acestora┬á┬á

Deseori, pute╚Ťi observa c─â recipientul vostru cu afine este umplut cu un amestec de culori. De ce este asa? Unele afine au o acoperire palida, iar altele au o nuanta mai inchisa de albastru. C├ónd vine vorba de afine cu pruina si de afine fara pruina, Mark Villata de la U.S. Highbush Blueberry Council (Consiliul American al afinului cu tufa inalta) spune c─â amandoua sunt acceptate. Soiuri diferite de afine pot sa aiba diferite cantit─â╚Ťi de pruina. Tineti de asemenea cont de faptul c─â boabele nu se coc ├«n acela╚Öi timp.┬á

Pruina este, in egala masura, un semn de prospe╚Ťime – asadar, ├«n timp ce afinele se invechesc sau sunt manipulate mai mult, pruina se estompeaz─â, dezv─âluind un fruct de culoare mai puternica.

Pruina nu apare doar pe afine: a╚Ťi observat, fara indoiala, acest strat ce apare in mod natural si pe struguri si prune.

Se pot manca fructele cu pruina?

Da, afinele ce au un strat palid de pruina sunt la fel de sigure pentru consum ca si afinele care nu au pruina. ╚śi, ca ╚Öi ├«n cazul tuturor afinelor, cu pruina sau f─âr─â, specialistii men╚Ťioneaz─â c─â trebuie s─â cl─âtim bine ambele tipuri de fructe doar ├«nainte de a le m├ónca sau prepara. Indepartarea pruinei si apa accelereaza deteriorarea lor.

Important pentru consumatori: cand cumparati afine, cautati-le pe cele albastru mai deschis – acest lucru inseamna ca sunt mai proaspete!

Important pentru fermieri: manipularea excesiva a afinelor, sortarea lor manuala dupa cules, varsarea lor dintr-un recipient in altul in timpul culesului si dupa, duce la deteriorarea pruinei, la stergerea ei. De aceea, afinele se deshidrateaza mai repede, pierd in greutate si se accelereaza degradarea lor.

Daca vreti ca afinele culese sa se pastreze cat mai mult timp:

– sortati-le la prima mana in timpul culesului

– culegeti-le direct in recipientele in care urmeaza sa fie vandute

– nu le mai atingeti ulterior 

– evitati frecarea boabelor intre ele

Astfel, clentii va vor rasplati cu siguranta acest efort!

Aflati cum sa diminuati riscurile intr-o investitie cu afini de cultura – pepiniera Natural Invest va invata cum sa faceti profit cu afine!

Surse: dailymail.co.uk, thekitchn.com

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *