Afla ce reprezinta stratul lucios de pe suprafata afinelor!
Fara indoiala, ati observat acel strat ca de ceara ce acopera fructele de afin, nu-i asa? Indiferent ca se afla pe afinele proaspat culese sau pe cele cumparate din magazin, probabil ati vazut un invelis ca de ceară alba-gri, acoperind micutele fructe. Poate că l-ati șters pur și simplu înainte de a le manca. Dar aveti vreo idee ce ar putea insemna acel strat fin cu aspect ceros ce acoperă ca o brumă suprafața afinelor?
Acesta se numeste pruina si se formeaza natural
Stratul acesta fin, pal, dau afinelor o nuanță de albastru deschis – pruina (ceară epicuticulară). Substanta naturală este formata din ceara produsa direct din fruct si acționează ca o barieră, protejând afinele de insecte, fungi ori bacterii. De asemenea, ajută la etanșarea umidității naturale a fructelor. Poate fi oarecum asemanata cu un scut natural care menține afinele proaspete, pentru mai mult timp.
Pe scurt – Pruina se formeaza 100% natural, protejeaza afinele si este un semn de prospetimeFara pruina, afinele s-ar strica sau s-ar deteriora. – Majoritatea fructelor au pruina, insa aceasta este mai vizibila pe afine datorita culorii inchise a acestora |
Deseori, puteți observa că recipientul vostru cu afine este umplut cu un amestec de culori. De ce este asa? Unele afine au o acoperire palida, iar altele au o nuanta mai inchisa de albastru. Când vine vorba de afine cu pruina si de afine fara pruina, Mark Villata de la U.S. Highbush Blueberry Council (Consiliul American al afinului cu tufa inalta) spune că amandoua sunt acceptate. Soiuri diferite de afine pot sa aiba diferite cantități de pruina. Tineti de asemenea cont de faptul că boabele nu se coc în același timp.
Pruina este, in egala masura, un semn de prospețime – asadar, în timp ce afinele se invechesc sau sunt manipulate mai mult, pruina se estompează, dezvăluind un fruct de culoare mai puternica.
Pruina nu apare doar pe afine: ați observat, fara indoiala, acest strat ce apare in mod natural si pe struguri si prune.
Se pot manca fructele cu pruina?
Da, afinele ce au un strat palid de pruina sunt la fel de sigure pentru consum ca si afinele care nu au pruina. Și, ca și în cazul tuturor afinelor, cu pruina sau fără, specialistii menționează că trebuie să clătim bine ambele tipuri de fructe doar înainte de a le mânca sau prepara. Indepartarea pruinei si apa accelereaza deteriorarea lor.
Important pentru consumatori: cand cumparati afine, cautati-le pe cele albastru mai deschis – acest lucru inseamna ca sunt mai proaspete!
Important pentru fermieri: manipularea excesiva a afinelor, sortarea lor manuala dupa cules, varsarea lor dintr-un recipient in altul in timpul culesului si dupa, duce la deteriorarea pruinei, la stergerea ei. De aceea, afinele se deshidrateaza mai repede, pierd in greutate si se accelereaza degradarea lor.
Daca vreti ca afinele culese sa se pastreze cat mai mult timp:
– sortati-le la prima mana in timpul culesului
– culegeti-le direct in recipientele in care urmeaza sa fie vandute
– nu le mai atingeti ulterior
– evitati frecarea boabelor intre ele
Astfel, clentii va vor rasplati cu siguranta acest efort!
Aflati cum sa diminuati riscurile intr-o investitie cu afini de cultura – pepiniera Natural Invest va invata cum sa faceti profit cu afine!
Surse: dailymail.co.uk, thekitchn.com
2 comentarii la “Ce este pruina?”
Sunt impresionat de modul în care subiectul este prezentat în articol. Intrând pe site, am sperat că voi putea învăța ceva mai mult și nu am fost dezamăgit. Citind postări similare pe web, puteți deveni confuz …
Multumim pentru atentia acordata afinilor produsi in pepiniera noastra si articolelor publicate. Va incurajam sa cultivati afini si sa consumati cat mai multe afine, sigur veti intelege mult mai bine si mai exact ce inseamna pruina.