Sfaturi - cultura de afini

Ce planuri ai in noul sezon?

afine-pepiniera-ferma-plantatie

Februarie poate fi o luna scurta, insa este un motiv in plus sa ne programam activitatile din ferma. Iti prezentam cateva subiecte la care poti cugeta cat inca este frig si nu prea poti lucra in ferma:

  • Sa faci planuri pornind de la analizele de sol/apa, inventarul ingrasamintelor si al produselor fitosanitare ramase pe stoc de anul trecut – verifica-le prima data termenul de valabilitate.
  • Sa faci liste de potentiali culegatori disponibili, cu nume si numere de telefon. Daca ai nevoie de 20 de persoane, recomandat ar fi ca lista sa contina cel putin 50 de persoane.
  • Sa faci inventarul ambalajelor disponibile. Sa te gandesti cel putin deocamdata ca ambalajele de plastic vor disparea, in favoarea ambalajelor din celuloza, biodegradabile. Intrebarea este cine va suporta diferenta de pret, fermierul sau cumparatorul? Piata va demonstra ca intr-o anumita masura diferenta de pret o va suporta fiecare – insa cea mai mare parte va fi suportata de fermier.

Afine de vanzare ?! …La vara.

  • Anul acesta calitatea va face diferenta – adica fie vinzi, fie nu vinzi.
  • Afinele de dimensiuni mari vor fi preferatele clientilor.

Cum se realizeaza?

  • Incepe cu investitia in taierile anuale. Dragi fermieri, nu considerati taierile ca pe o cheltuiala. Acestea trebuie vazute ca o investitie in calitatea si cantitatea recoltei.
  • Nu neglija analizele de sol din substratul de la radacina afinilor si nu dintre randuri. Nu faceti analize la solul aflat la adancime de 50 de cm, ci prelevati mostra din primii 20-30 de cm, dintre radacinile afinilor.

DE CE? Anul trecut am fost de fata la un moment dat la prelevarea mostrelor de sol dintr-o plantatie de afini deja pe rod. O alta companie specializata in consultanta si comercializare de produse fitosanitare si ingrasaminte a prelevat mostre de sol numai din intervalele dintre randuri, cu sonda de la adancime de 50 de cm.

Este adevarat ca in cadrul unui studiu pedologic, preliminar infiintarii unei plantatii, mostrele se preleveaza poate chiar si la 1 m adancime, insa in cazul nostru nu era necesar. Plantatia era deja pe rod iar fermierul dorea informatii despre imbunatatirea recoltei, atat cantitativ cat si calitativ.

Informatia rezultata in urma analizarii mostrelor prelevate din intervalul dintre randuri era inutila sau chiar in mod gresit de luat in calcul pentru un program de fertilizare eficient la o plantatie deja infiintata. In plantatie, de-a lungul randurilor erau amestecate de la infiintare: rumegus, turba, sol fertil de suprafata si deci era foarte diferit de intervalul dintre randuri.

  • Atentie la textura solului de la radacina afinilor.
  • Atentie la stropirile de dupa taieri, inainte de intrarea in vegetatie, dupa curatarea afinilor.
  • Atentie la drenaje, acum poate fi perioada propice pentru a observa unde stagneaza apa la radacina afinilor sau prin intervale si puteti interveni cu folos in a remedia situatia.
  • Atentie la programul de fertilizare. In contextul in care in ultimii ani riscul inghetului tarziu a existat (ma refer la perioada aprilie-mai), afinii odata porniti in vegetatie, datorita aplicarii de ingrasaminte incepand cu luna martie, vor putea avea pierderi de recolta mai mare decat daca incepeti sa le aplicati ingrasaminte sau stimulatori numai din luna aprilie. Puteti pierde mai mult daca incepeti sa le aplicati ingrasaminte din luna martie decat daca nu le-ati aplica nimic in martie. Daca vine inghetul si au deja cresteri noi nu puteti opri un proces deja inceput si poate ingheta exact partea nou dezvoltata. La afini nu e problema inghetul din perioada decembrie-februarie, ci e problema inghetul tarziu, de dupa intrarea in vegetatie.

In cazul in care va ingrijoreaza intarzierea cu care veti intra la recoltat, amintiti-va ca anul trecut, in 2019, coacerea afinelor a fost foarte concentrata, mai ales la soiurile timpurii. Acestea s-au copt intr-un interval foarte scurt datorita intensitatii luminii si caldurii soarelui, indiferent de ingrasaminte – la toti fermierii s-au incheiat in trei saptamani.

Ce facem in pepiniera?

In pepiniera suntem deja in faza experimentarii in mai multe loturi demonstrative – diverse tehnologii la infiintare si intretinere, in mai multe faze de productie. Odata cu cerinta crescuta a clientilor de a achizitiona afini tot mai mari, transplantam afini la ghivece cu volum mai mare.

Avem posibilitatea sa va aratam peste 20 de soiuri, inclusiv cateva noi, in cele doua variante de cultura bio si conventionala, cultivate unele in sol, altele in containere cu substrat. Facem taierile in plantatie si apoi stropirile preventive pe baza de cupru si sulf. Ne pregatim pentru noul sezon cu analize de apa si sol. Facem revizia la sistemul de irigatii. Urmeaza sa ne aprovizionam cu ingrasaminte atat bio cat si organo-minerale. Am pregatit special pentru cei care vor sa-si usureze fertilizarea un produs care combina substante de baza macro, microelemente si sulf, pentru a mentine atat aciditatea in substrat cat si pentru dezvoltarea tufelor de afini.

Luna dragostei va incurajeaza sa va iubiti plantele, sa le ingrijiti, sa va plimbati printre ele, sa fiti in armonie cu natura. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Va dorim un sezon plin de reusite, recolte bogate, vreme buna, timp suficient ca sa faceti tot ce v-ati propus, pret bun la afine, culegatori harnici, liniste si pace-n suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *